De pilots‎ > ‎Instelling‎ > ‎

Universiteit LeidenDe pilots

Door op afbeeldingen of PDF-pictogram te klikken kom je op betreffende pagina terecht.
 Faculteit
 Videotoepassing Ervaring  Eindproduct Interview 
 Faculteit Sociale Wetenschappen  Verrijkte weblectures; een reeks opgenomen colleges voor pre-master studenten, gecombineerd met online (video-)spreekuur/tentamen-nabespreking.
 
 
Korte samenvatting,  
doel en ervaringen pilot

Leids Universitair Medisch Centrum Studentenopname, Instructievideo
Derdejaarsstudenten leggen (ingewikkelde) biomedische basisbegrippen in 5 minuten filmpjes uit aan eerstejaarsstudenten. In filmpjes zitten afbeeldingen/slides gemonteerd
 
 
Korte samenvatting,  
doel en ervaringen pilot
Faculteit Rechtsgeleerdheid
Korte uitleg van basisbegrippen inleiding burgerrecht middels mix van screencast(schermopname)  en "gewone" filmopname. 


Korte samenvatting,  
doel en ervaringen pilot
Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen: Biologie/-Wiskunde
 Aantrekkelijk filmmateriaal waarmee de student zich optimaal kan voorbereiden op het college. Filmjes zijn met elkaar gekoppeld binnen een Prezi, waardoor argumentatieve structuur (niet-lineair) van colleges direct al zichtbaar is.
 
 
Korte samenvatting,  
doel en ervaringen pilot


 

Video voorzieningen Universiteit Leiden

Weblectures

Steeds meer universiteiten wereldwijd bieden, al dan niet openbaar, weblectures aan. Weblectures zijn zeer populair onder studenten, met name bij het voorbereiden op tentamens.

Een weblecture is een opname van een presentatie, een hoorcollege, een lezing of een workshop die online bekeken kan worden. De opname wordt automatisch gekoppeld aan de power point presentatie. Bij het afkijken is het dan makkelijk om naar een specifiek deel van de weblecture door te springen.

Als docent heeft u minimaal werk aan een weblecture. De weblecture coördinator zorgt dat de opname start en stopt en stuurt u achteraf een link waarmee u de opname in Blackboard (of anderszins) beschikbaar kunt stellen.

Steeds meer faculteiten van de universiteit Leiden beschikken over weblecture opnameapparatuur in enkele vaste collegezalen, en bieden de mogelijkheid om flexibele opnamesets te lenen.

Als medewerkers kunt u de apparatuur reserveren via onderstaande contactpersonen en diensten. Zij kunnen u ook informeren over de mogelijkheden om video te bewerken.
 

Andere videoapparatuur en opslag

Bij sommige faculteiten zijn naast de specifieke weblecture opnameapparatuur ook andere camera’s en toebehoren te leen, en zijn er werkplekken met videobewerkingssoftware. Bij ISSC is het mogelijk om uw video op te slaan en als streaming video aan te bieden. Voor al uw vragen omtrent het opnemen, bewerken en beschikbaar stellen van video kunt u zich tot bovenstaande personen en diensten richten.

Social Media

Social media zijn bij uitstek het medium om doelgroepen te bereiken. De universiteit bekijkt momenteel de mogelijkheden voor publicatie van weblectures en andere educatieve video’s via i-TunesU en You Tube EDU.

Didactische inzet van video

Hoe zet je filmpjes en weblectures optimaal in om studiesucces van studenten te stimuleren? De adviseurs van het ICLON werken in verschillende projecten samen met docenten en docententeams aan videotoepassingen die werken.

Welke projecten lopen er zoal? Het Video2learn project waarvan u de resultaten op deze webpagina’s ziet. Het Blended Learning project dat loopt van maart 2012-maart 2013 en waaraan nagenoeg alle faculteiten deelnemen. En in het Open Courseware project presenteren opleidingen delen van hun onderwijs met behulp van videoopnames.