De PilotsDoor op afbeeldingen of PDF-pictogram te klikken kom je op betreffende pagina terecht.
Beleid TU DelftDe TU Delft voert een zeeractief beleid als het gaat om opnames van colleges, seminars e.d. Dit wordt logistiek/technisch ondersteund vanuit MMS ((MultiMedia Services). Zij beschikken over opnameapparatuur (Collegerama; http://www.collegerama.nl/)) en een professionele studio.
Het scherm waarin Collegerama wordt vertoond bestaat in de meeste gevallen uit drie delen: links boven worden de videobeelden gepubliceerd, links onder een scherm met de gegevens van het vak, de docent of de presentatie en rechts de bijbehorende (PowerPoint) sheets. Nieuwe functionaliteit van Collegerama richt zich met name op meer interactie (polls, vragen stellen, tagging e.d.).
Het aantal opnames m.b.v. Collegerama is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid hoewel de wijze van stimulering per faculteit verschilt. Het document ‘Colleges vanuit je bed’ geeft een goed beeld van de ervaringen bij Civiele Techniek (Watermanagement).
Steeds meer onderwijszalen zullen dekomende jaren worden ingericht met Collegerma- opnameapparatuur. Daarbij wordt ook onderzocht of automatische opnames (dus zonder operators) mogelijk zijn. Ook komen er ‘kantoorsets beschikbaar’voor opnames in een kleinschalige setting..
Het Onderwijskundig Centrum Focus zorgt voor de didactische ondersteuning van docenten. De folder ‘Help, ik word opgenomen’ is hiervan een voorbeeld.
Daarnaast word TU-breed standaardsoftware (Wimba) beschikbaar gesteld voor opnames van ‘achter de computer’. ELS (de E-learning Support Unit) zorgt voor ondersteuning hiervan.
De opnames vinden mede plaats met het oog op externe publicaties via i-tunes (www.itunesu.tudelft.nl) of you tube edu (www.youtube.com/tudelft). Ook vinden er veel opnames van colleges plaats in het kader van het snel groeiende OpenCourseware programma van de TU Delft (www.ocw.tudelft.nl).
Er is een website ingericht voor alle vraagstukken rondom auteursrechten.
Op dit moment worden de verantwoordelijkheden voor het maken van opnames (dis niet voor de infrastructuur) meer en meer belegd bij de faculteiten. Drie van de zeven faculteiten beschikken inmiddels over een eigen team van operators (studenten-assistenten).
Via het project V4L willen we vooral creatieve toepassingen van weblectures in het onderwijs stimuleren, ook zonder gebruik te maken van collegerama. Uitgangspunt is vooral dat de pilots laagdrempelig zijn (in termen van tijdsinspanning, leercurve en techniek), leiden tot meer activerend onderwijs en andere docenten kunne inspireren. Als budget is en richtlijn van K€ 3 gehanteerd (vooral voor ’uren’ of het inhuren van een student-assistent) . De pilots laten zien dat dat gelukt is; dat wordt ook bewezen door nieuwe initiatieven door een nieuwe groep van docenten.
|
De pilots > Instelling >